Uw droge huid uw dagelijkse expert

Crème : Medisch Hulpmiddel
Lees voor gebruik aandachtig de bijsluiter

Product

ZONDER CONSERVEERMIDDELEN & PARFUM

Dexeryl verzachtende crème

Crème - Medisch hulpmiddel
Pompfles van 500 g
Ook verkrijgbaar in een tube van 50 g en 250 g

Vervaardigd in Frankrijk.

 • Effectief voor droge huid en atopisch eczeem

 • Kalmeert strakheid

 • Vermindert jeuk

 • Werkt op de verschillende atopische eczeemlocaties

 • Vanaf de geboorte

Dexeryl verzachtende crème is speciaal geformuleerd om te voldoen aan de behoeften van de droge huid van het hele gezin en is een medisch hulpmiddel dat de huid beschermt en de signalen en symptomen van droge huid (xerose) behandelt, alsook  verschillende huidaandoeningen (zoals atopische dermatitis, ichthyoses…) en erytheem veroorzaakt door radiotherapie. Vanaf de geboorte.

Dankzij de parabenenvrije, geoptimaliseerde formule hydrateert en herstelt Dexeryl doeltreffend de huid van uw gelaat en lichaam voor een onmiddellijk rustgevend gevoel.

En om de kwetsbare huid van uw baby of kind te verzorgen, wordt Dexeryl verzachtende crème aanbevolen vanaf de geboorte.

koop nu

Gebruiksaanwijzing

Gebruik een reinigingsproduct dat de huid niet uitdroogt en dat geschikt is voor atopisch eczeem. 

 

Breng een dunne laag crème aan op het gezicht en/of lichaam op een propere, droge huid, een of twee keer per dag, of meer, indien nodig (tot 6 applicaties per dag).

Kinderen en baby’s
vanaf de geboorte

Crème voor extern gebruik.
Gelaat en lichaam

 

 

Bijsluiter

Actieve bestanddelen:

 • Glycerol: hydraterende werking.
 • Vaseline - Paraffine: beschermende werking.

Wat bevat de DEXERYL® crème?

Glycerol, witte zachte paraffine, vloeibare paraffine, glycerolmonostearaat, stearinezuur, dimethicon, macrogol 600, trolamine, acrylamide/acryloyldimethyl tauraat copolymeer, isohexadecaan, polysorbaat, pentyleenglycol, ethylhexylglycerine, carbomeer, gezuiverd water.

Waarvoor wordt DEXERYL® crème gebruikt?

Als huidbeschermingscrème voor de behandeling van tekenen en symptomen van droge huid (xerose), vooral bij diverse huidaandoeningen (zoals atopische dermatitis, ichthyosis, …) en erytheem veroorzaakt door radiotherapie. Vanaf de geboorte.

Hoe werkt DEXERYL® crème op de huid?

DEXERYL® crème is geformuleerd voor de behandeling van tekenen en symptomen van droge huid (xerose): 

 • Het filmogene effect van witte vaseline en vloeibare paraffine dat:  
  • fysisch de verdamping afremt, waardoor uitdroging (waterverlies) wordt voorkomen, 
  • een barrière tegen externe schade vormt; 
 • Daarnaast helpt het hydraterende effect van glycerol de vochtbalans van de huid in stand te houden.

Hoe wordt DEXERYL® crème gebruikt?

Uitsluitend voor extern gebruik. Breng een dunne laag crème één of tweemaal daags aan op de te behandelen huidzones, of vaker indien nodig, maar nooit meer dan 6 keer per dag.

Wanneer mag DEXERYL® crème niet worden gebruikt?

Gebruik dit middel niet als u allergisch bent voor een van de bestanddelen. Door het gebrek aan relevante informatie is het beter om de crème niet te gebruiken in combinatie met andere topische producten. Vraag bij twijfel een gezondheidsprofessional om advies. Waarschuwingen en speciale gebruiksaanwijzing 

 • Breng niet aan op wonden, slijmvliezen en ogen.
 • Niet inslikken.
 • Buiten het bereik van kinderen houden.
 • Niet gebruiken als de verpakking beschadigd is.

Vertel uw arts of apotheker over ongewenste bijwerkingen. Als u reden hebt om te geloven dat er een ernstig incident is opgetreden met betrekking tot het gebruik van dit product, meld dit dan aan uw nationale autoriteit en aan de fabrikant. Speciale voorzorgsmaatregelen voor bewaring: Niet bewaren boven 30 °C. Niet gebruiken na de vervaldatum op de pompfles. Na opening binnen 6 maanden gebruiken. CE-markeringsjaar: 2018. Laatste update van de bijsluiter: 03/2021.

Formule

Een korte en evenwichtige formule met 3 essentiële bestanddelen

Formule met bewezen en erkende werkzaamheid

GLYCEROL: 
Hydraterende werking.

Een hygroscopische molecule die de beweging van water naar de opperhuid bevordert

3 ESSENTIËLE BESTANDDELEN WITTE ZACHTE PARAFFINE VLOEIBARE PARAFFINE GLYCEROL

WITTE ZACHTE PARAFFINE EN VLOEIBARE PARAFFINE: 
Beschermende werking. Ze vormen een beschermende film op de huid.

Een beschermende barrière die het niet-waarneembaar waterverlies door de opperhuid beperkt.

Routine

Dexeryl douche 500 ml

Dexeryl shower - COSMETICUM

Pompfles van 500 ml
Ook verkrijgbaar in tube van 200 ml

Vervaardigd in Frankrijk

Dexeryl Shower is speciaal ontworpen om een droge of atopische huid voorzichtig te reinigen. Het helpt de huidbarrière te versterken, beschermt de huid tegen uitdrogen en kalmeert de strakheid. De huid wordt langdurig gehydrateerd.

 • Reinigt zacht
 • Zorgt voor een langdurige reiniging
 • Vanaf de geboorte
 • Geurvrij, zeepvrij
 • Biologisch afbreekbare formule

De reinigingsbasis, samengesteld uit zorgvuldig geselecteerde reinigingsmiddelen om te voorkomen dat de huid uitdroogt, wordt gemakkelijk afgespoeld. Het delicate, lichte schuim respecteert uw huid.

Gebruiksaanwijzing

Breng Dexeryl Shower aan op een vochtige huid voor dagelijkse reiniging van een droge huid, waaronder een huid met neiging tot atopie en een huid die gevoelig is voor strakheid. Schuim, spoel en droog de huid voorzichtig. Breng dan uw dagelijkse verzachtende hydraterende crème aan.

Samenstelling

Ingrediënten die tot de doeltreffendheid bijdragen:

 • Glycerol: hydraterende werking.
 • Vaseline - Paraffine: beschermende werking.

WATER (AQUA). GLYCERIN. CETEARETH-60 MYRISTYL GLYCOL. COCO-GLUCOSIDE. ZINC COCETH SULFATE. SODIUM COCOAMPHOACETATE. POLYSORBATE 20. BENZOIC ACID. BHT. CITRIC ACID. DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE. GLYCERYL OLEATE. HYDROGENATED VEGETABLE GLYCERIDES CITRATE. LAURETH-3. MALEIC ACID. MICROCRYSTALLINE WAX (CERA MICROCRISTALLINA). MINERAL OIL (PARAFFINUM LIQUIDUM). PARAFFIN. SODIUM BENZOATE. SODIUM CHLORIDE. SODIUM HYDROXIDE. STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER. TOCOPHEROL. XANTHAN GUM

koop nu

Atopische dermatitis of atopisch eczeem 1, 2, 3, 4, 5, 6

Eczeem, droogheid, jeuk, roodheid, opstoten, huidpathologie, kinderen, inflammatoire letsels.

Atopische dermatitis of atopisch eczeem

Definitie

Atopische dermatitis (AD) is een chronische inflammatoire huidaandiening met opstoten.

Symptomen

Het wordt gekenmerkt door een blijvende droge huid en rode plekken die gepaard gaan met ernstige jeuk. Deze kunnen de slaap verstoren en hebben daardoor een sterke impact op de levenskwaliteit van de patiënten en hun familie.

Prevalentie

Atopisch eczeem treft vooral jonge kinderen (vóór de leeftijd van 2 jaar). AD verdwijnt meestal vóór de adolescentie, maar kan in 20% van de gevallen aanhouden tot de volwassen leeftijd (3). Deze ziekte treft tot 15% van de kinderen in geïndustrialiseerde landen (4) en tot 5% van de volwassenen (3).

Oorzaak

AD is een multifactoriële ziekte: het is voornamelijk te wijten aan een afwijking van de immuunrespons en een verstoorde huidbarrière (6). Bovendien zou de erfelijke rol groot zijn. Geschat wordt dat een kind met één atopische ouder 25% kans heeft om atopisch te worden en dit risico loopt op tot 50% wanneer beide ouders atopisch zijn (2). Ook omgevingsfactoren zoals voeding, huidcontact, klimatologische omstandigheden, vervuiling... spelen een rol.

Verzorging en ondersteuning

Altijd:
Vermijd allergenen en allergie-bijdragende factoren,
Om de huid te beschermen en de barrièrefunctie te versterken: om het binnendringen van externe stoffen te verminderen en het verlies van water door de huid die verantwoordelijk is voor de uitdroging te voorkomen (aangepaste hygiëne, langdurig gebruik van verzachtende middelen).
Tijdens opstoten:
Om de ontsteking onder controle te houden: lokale producten (bijvoorbeeld corticosteroïden) die gedurende korte perioden op ontstekingsgebieden worden aangebracht.

1. Wollenberg et al; Consensus-based European guidelines for treatment of atopic eczema (atopic dermatitis) in adults and children: part I. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 May;32(5):657-682. doi: 10.1111/jdv.14891
2. Thomsen, S. F. (2015). Epidemiology and natural history of atopic diseases. European Clinical Respiratory Journal, 2(1), 24642. https://doi.org/10.3402/ecrj.v2.24642
3. Barbarot, S., Auziere, S., Gadkari, A., Girolomoni, G., Puig, L., Simpson, E. L., Margolis, D. J., Bruin‐Weller, M., & Eckert, L. (2018). Epidemiology of atopic dermatitis in adults : Results from an international survey. Allergy, 73(6), 1284‑1293. https://doi.org/10.1111/all.13401
4. G.S. Tiplica, F. Boralevi, P. Konno, L. Malinauskiene, A. Kaszuba,C. Laurens, M. Saint-Aroman, A. Delarue. The regular use of an emollient improves symptoms of atopic dermatitis in children: a randomized controlled study. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2018; DOI : 10.1111/jdv.14849
5. Boralevi F., Saint Aroman M., Delarue A., Raudsepp H., Kaszuba A., Bylaite M., Tiplica GS. Long-term emollient therapy improves xerosis in children with atopic dermatitis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014; 28(11): 1456-62.
6. Hello M et al. Dermatite atopique de l’adulte. Rev Med Interne. 2016 Feb;37(2):91-99

Ichtyose 1, 2, 3, 4

Erfelijke huidaandoening, zeldzaam, genetisch, chronisch, droog, ruw, krokodillenhuid, dode huidcellen, droge schubben.

Ichtyose

Definitie

Ichtyose is een huidziekte die verband houdt met verschillende genetische afwijkingen die de structuur of de functie van de huid aantasten.

Symptomen

Ze worden gekenmerkt door een zeer droge huid, een ruwe huid met een schilferig uiterlijk op het oppervlak, voornamelijk op de romp en sommige ledematen.

Prevalentie

Er zijn minstens 50 verschillende soorten ichtyose (4). De meeste patiënten hebben milde tot matige ichtyose (<1% van de algemene bevolking). Ichtyose vulgaris komt het meest voor, treft 1 op 300 mensen en is ook het minst ernstig.

Oorzaak

Het is te wijten aan een genetische afwijking en verschijnt meestal bij de geboorte of onmiddellijk daarna en houdt het hele leven aan (4). Afhankelijk van het betrokken gen zijn de ernst van de ziekte en de klinische uitingen anders.

Verzorging en ondersteuning

Er is momenteel geen effectieve behandeling voor deze ziekte, maar alleen symptomatische behandelingen die de ruwheid (schubben) en droogheid van de huid verminderen en het comfort van patiënten verbeteren. De referentiebehandeling is gebaseerd op het dagelijks aanbrengen van verzachtende middelen om de huid te hydrateren en te versterken, al dan niet gecombineerd met keratolytische middelen om de eliminatie van schilfers te bevorderen.

1. Accueil | Association Ichtyose France. (2012). AssoConnect. https://www.ichtyose.fr/page/248889-accueil
2. Blanchet-Bardon C., Tadini G., Machado Matos M., Delarue A. Association of glycerol and paraffin in the treatment of ichthyosis in children: an international, multicentric, randomized, controlled, double-blind study. J Eur AcadDermatol Venereol. 2012; 26(8):1014-9
3. Takeichi, T., & Akiyama, M. (2016). Inherited ichthyosis : Non-syndromic forms. The Journal of Dermatology, 43(3), 242‑251. https://doi.org/10.1111/1346-8138.13243
4. Vahlquist, A., & Törmä, H. (2020). Ichthyosis : A Road Model for Skin Research. Acta Dermato Venereologica, 100(7), adv00097-206. https://doi.org/10.2340/00015555-3433

Xerose bij diabetische voet 1, 2, 3, 4, 5, 6

Droge huid, diabetes, jeuk, roodheid, verdikte huid, barstjes, scheurtjes.

Xerose bij diabetische voet 

Definitie

Xerose is een van de verschijnselen die verband houdt met diabetes mellitus. Naast deze xerose kan de diabetische voet vaataandoeningen, gevoeligheidsstoornissen en andere huidverschijnselen zoals barsten, scheuren of zweren vertonen.

Symptomen

Het uit zich in een droge huid en verschillende ongemakken: een trekkerig gevoel,  jeuk. Xerose is het vroegste en meest voorkomende verschijnsel van diabetes, het zal vooral het scheenbeengebied en de voeten aantasten (7, 8). Onbehandeld draagt ​​het bij aan de ontwikkeling van gebieden met een dikke huid en scheuren. Deze complicaties van een droge huid kunnen de ontwikkeling van infecties bevorderen.

Prevalentie

Voetxerose, met of zonder barsten en scheurtjes, komt voor bij 82% van de diabetespatiënten (4).

Oorzaak

Over het algemeen is de voet een minder goed gehydrateerd gebied. Huidveranderingen die vaak worden gezien bij diabetespatiënten zijn het gevolg van een verandering van de huidbarrièrefunctie die verband houdt met chronische hyperglycemie (1, 8). Patiënten met een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben inderdaad 1,5 keer meer huidaandoeningen dan patiënten met een normale bloedsuikerspiegel (6).

Verzorging en ondersteuning

De belangrijkste therapeutische doelstellingen zijn (5, 6, 8, 9):
Optimale controle van diabetes en dus van de bloedsuikerspiegel, 
Regelmatig bijhouden voor bloedcirculatiestoornissen en zenuwgevoeligheid,
Controle op het verschijnen van letsels op de voeten,
Ontlasting van drukpunten (draag schoenen die aan uw morfologie zijn aangepast),
Het voorkomen of verminderen van de vorming van eelt, met name door de huid regelmatig te bevochtigen met verzachtende crèmes.

1. Martini J., Huertas C., Turlier V., Saint-Martory C., Delarue A. Efficacy of an emollient cream in the treatment of xerosis in diabetic foot: a double-blind, randomized, vehicle controlled clinical trial. J Eur Acad Dermatol Venereol 2017. DOI: 10.1111/jdv.14095
2. Parker J, Scharfbillig R, Jones S. Moisturisers for the treatment of foot xerosis: a systematic review. J Foot Ankle Res. 2017;10:9. doi: 10.1186/s13047-017-0190-9
3. Richard, J.-L., & Schuldiner, S. (2008). Épidémiologie du pied diabétique. La Revue de Médecine Interne, 29, S222‑S230. https://doi.org/10.1016/s0248-8663(08)73949-3
4. Bristow I (2013) Emollients in the care of the diabetic foot. The Diabetic Foot Journal 16: 63–6
5. Alavi, Afsaneh & Sibbald, Ronald & Mayer, Dieter & Goodman, Laurie & Botros, Mariam & Armstrong, David & Woo, Kevin & Boeni, Thomas & Ayello, Elizabeth & Kirsner, Robert. (2014). Diabetic foot ulcers Part I. Pathophysiology and prevention. Journal of the American Academy of Dermatology. 70. 1.e1-1.e18. 10.1016/j.jaad.2013.06.055
6. Campos de Macedo, G. M. C., Nunes, S., & Barreto, T. (2016). Skin disorders in diabetes mellitus : an epidemiology and physiopathology review. Diabetology & Metabolic Syndrome, 8(1). https://doi.org/10.1186/s13098-016-0176-y
7. Pavlovic MD, Milenkovic T, Dinic M, Misovic M, Dakovic D, Todorovic S, et al. The prevalence of cutaneous manifestations in young patients with type 1 diabetes. Diabetes Care. 2007;30:1964–7
8. Kirsner RS, Yosipovitch G, Hu S, Andriessen A, Hanft JR, Kim PJ, Lavery L, Meneghini L, Ruotsi LC. Diabetic Skin Changes Can Benefit from Moisturizer and Cleanser Use: A Review. J Drugs Dermatol. 2019 Dec 1;18(12):1211-1217. PMID: 31860208
9. Foot Complications | ADA. (2019). American Diabetes Association. https://www.diabetes.org/diabetes/complications/foot-complications

Seniele xerose 1, 2, 3, 4

Droogte, rijpe huid, ruw, ouderen, jeuk.

Seniele xerose

Definitie

Seniele xerose is de xerose die bij oudere mensen wordt waargenomen ten gevolge van de fysiologische veroudering van de huid.

Symptomen

Het wordt gekenmerkt door een droge, ruwe, gebarsten huid en schilfers. Jeuk (vooral aan de onderzijde van de rug, armen en benen (4)), komt voor bij meer dan 50% van de ouderen (3), al dan niet geassocieerd met krabletsels en een daaropvolgend risico op secundaire infectie.

Prevalentie

Meer dan 50% van de 65-jarigen heeft xerose (4).

Oorzaak

Het is het gevolg van de fysiologische veroudering van de opperhuid, de aanhangsels ervan (zweetklieren) en een afname van het vetgehalte van de hoornlaag. Net als bij de algemene bevolking, maar meer nog door de veranderde barrièrefunctie van de huid, kan xerose verergerd worden door irriterende stoffen (zeep, wol, antiseptica, bijtende producten...) en door de omgeving (temperatuur, vochtigheid, winter).

Verzorging en ondersteuning

Bij ouderen is de behandeling van xerose gebaseerd op:  
Vermijd gedrags- en omgevingsfactoren (warmwaterbaden, zepen of detergenten, sponzen, scrubs, enz,) 
Regelmatig gebruik van emolliënten.

1. Cristaudo A., Francesconi L., AmbrifI M., Frasca M., CavallottI C., Sperduti E. Efficacy of an emollient dermoprotective cream in the treatment of elderly skin affected by xerosis. G Ital Dermatol Venereol. 2015; 150:297-302
2. Lueangarun, S., Soktepy, B., & Tempark, T. (2019). Efficacy of anti‐inflammatory moisturizer vs hydrophilic cream in elderly patients with moderate to severe xerosis : A split site, triple‐blinded, randomized, controlled trial. Journal of Cosmetic Dermatology, 19(6), 1432‑1438. https://doi.org/10.1111/jocd.13183
3. Fourzali, K. M., & Yosipovitch, G. (2019). Management of Itch in the Elderly : A Review. Dermatology and Therapy, 9(4), 639‑653. https://doi.org/10.1007/s13555-019-00326-1
4. Izumi, R., Negi, O., Suzuki, T., Tominaga, M., Kamo, A., Suga, Y., Matsukuma, S., & Takamori, K. (2017). Efficacy of an emollient containing diethylene glycol/dilinoleic acid copolymer for the treatment of dry skin and pruritus in patients with senile xerosis. Journal of Cosmetic Dermatology, 16(4), e37‑e41. https://doi.org/10.1111/jocd.12332

Uremische xerose 1,2

Ureum, frequente pathologie, chronisch nierfalen, dialyse, droge, ruwe huid, jeuk, kloven.

Uremische xerose

Definitie

Uremische xerose is een veel voorkomende chronische dermatologische complicatie bij patiënten met chronisch nierfalen, vooral bij patiënten die behandeld worden met nierdialyse.

Symptomen

Droge, ruwe, gebarsten huid met schilfers. Het treft vooral de benen, rug, borst en handen. Het gaat vaak gepaard met hevige jeuk.

Prevalentie

Xerose komt voor bij ongeveer 75% van de nierdialysepatiënten. De intensiteit van uremische xerose kan mild (30-40% van de patiënten), matig (35-50%) of ernstig zijn bij 15-30% van de patiënten (1). In de meeste gevallen verdwijnt het na een niertransplantatie. 

Oorzaak

De oorzaak is nog onbekend, maar men denkt dat deze aan verschillende factoren toe te schrijven is: uitdroging van de huid, wijziging van de barrièrefunctie van de huid, irritatie door stoffen van buitenaf (oppervlakteactieve stoffen in zeep bijvoorbeeld) of van binnenuit als gevolg van de ophoping van uremische toxinen (afvalstoffen die ontstaan bij de afbraak van voedselgerelateerde eiwitten bijvoorbeeld) (2).

Verzorging en ondersteuning

Het is in de eerste plaats gebaseerd op de optimalisatie van de omstandigheden waarin de dialyse wordt uitgevoerd, maar ook op de dagelijkse toepassing van verzachtende middelen om de symptomen te verbeteren. De behandeling van deze complicatie moet tegelijkertijd door de dermatoloog en de nefroloog worden uitgevoerd om de levenskwaliteit van de dialysepatiënten te verbeteren (3).

"1. Balaskas E., Szepietowski J.C., Bessis D., Ioannides D., Ponticelli C., Ghienne C., Taberly A., Dupuy P. Randomized, double-blind study with glycerol and paraffin in uremic xerosis. Clin J Am Soc Nephrol. 2011; 6(4): 748-52
2. Szepietowski, J. C. (2004). Uraemic xerosis. Nephrology Dialysis Transplantation, 19(11), 2709‑2712. https://doi.org/10.1093/ndt/gfh480
3. Dahbi N, Hocar O, Akhdari N, Amal S, Bassit N, Fadili W, et al. Manifestations cutanées chez les hémodialysés chroniques. Nephrol Ther 2014;10:101–5"

Xerose van de donkere huid 1,2

Droge, ruwe, donkere huid, jeuk, huidongemakken, hydratatie.

Xerose van de donkere huid

Definitie

De gekleurde huid is net als de andere huiden onderhevig aan xerose of onderliggende aandoeningen.

Symptomen

Het wordt gekenmerkt door een droge huid. Het kan verschijnen als een witte, schilferige huid, vooral van de benen, de bovenste ledematen en het gezicht.

Oorzaak

De gekleurde huid heeft hetzelfde vochtinbrengende vermogen als andere huiden, maar heeft de neiging sterker uit te drogen in een droog klimaat. Het uitdrogen kan vooral optreden bij aanwezigheid van hard badwater, overmatig baden of douchen of als de huid niet voldoende gehydrateerd is (2).

Verzorging en ondersteuning

De hydratatie door veelvuldig gebruik van een emolliënt wordt aanbevolen, vooral na het douchen. Het gebruik van een zeepvrij wasproduct dat de huidbarrière respecteert, wordt eveneens aanbevolen (2).

"1. Boralevi F., Meledie N’Djong AP., Yao Yoboue P., Faye O., Dieng MT., Coniquet S., Atadokpede F., Niamba PA., Delarue A., Cazeau C. Regression of cutaneous xerosis with emollient treatment in sub-Saharan African patients. Int J Dermatol. 2017 Apr;56(4):467-473. doi:10.1111/ijd.13454. Epub 2017 Feb 16
2. Wan, D. C., Wong, V. W., Longaker, M. T., Yang, G. P., & Wei, F. C. (2014). Moisturizing different racial skin types. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 7(6), 25–32"

Radiodermatitis of stralingsdermatitis 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Radiotherapie, huidtoxiciteit, kanker, straling, erytheem, preventieve maatregelen...

Stralingsdermatitis

Definitie

Het is een huidtoxiciteit als gevolg van therapeutische bestraling (radiotherapie), die zich manifesteert als een ontstekingsreactie van de huid.  Stralingsdermatitis kan in 2 types worden omschreven:
- Acuut: huidletsels veroorzaakt door bestralingen verschijnen binnen 90 dagen na het begin van de behandeling.
- Chronisch: de letsels verschijnen meer dan 90 dagen tot verschillende maanden of zelfs jaren na het einde van de bestraling.

Symptomen
Symptomen

'Afhankelijk van het stadium van de stralingsdermatitis zijn de laesies erythemateus (rood), ontstoken en prurineus (jeukerig) en kunnen ze ook droog of vochtig zijn. Deze laesies zijn vaak pijnlijk en kunnen leiden tot secundaire bacteriële infectie.

Prevalentie
Prevalentie

Het is de meest voorkomende bijwerking van radiotherapie. Ten minste 50% van de kankerpatiënten wordt met radiotherapie behandeld en tot 95% van de patiënten met borst- of hoofd-halskanker die radiotherapie krijgen, zal stralingsdermatitis ontwikkelen.

Oorzaak
Oorzaak

Radiotherapie vernietigt de doelcellen (kankercellen), maar kan ook een verandering teweegbrengen in de gezonde cellen die zich dicht bij het behandelde gebied bevinden.

Verzorging en ondersteuning
Verzorging en ondersteuning

Verschillende risicofactoren kunnen het ontstaan van acute stralingsdermatitis bevorderen en verergeren.
De belangrijkste punten om het optreden van erytheem (roodheid) te verminderen en de intensiteit ervan te matigen, zijn
- goede hygiëne en voedingsgewoonten,
- een preventieve maatregel voor het begin van de radiotherapie,
- en vergezeld gaan van een snelle en aangepaste dermatologische behandeling zodra de eerste tekenen op de huid verschijnen.

Voor meer informatie klik hier om de folder te downloaden.

 

1. S.Benomara, S.Boutayeb, I.Lalya, H.Errihani, B.Hassam, B.K.El Gueddari. Traitement et prévention des radiodermites aiguës Treatment and prevention of acute radiation dermatitis. Cancer/radiotherapy 14 (2010) 213–216
2. Lacovelli, N. A., Torrente, Y., Ciuffreda, A., Guardamagna, V. A., Gentili, M., Giacomelli, L., & Sacerdote, P. (2020). Topical treatment of radiation-induced dermatitis : current issues and potential solutions. Drugs in Context, 9, 1-13. https://doi.org/10.7573/dic.2020-4-7
3. Leventhal J, Young MR. Radiation Dermatitis: Recognition, Prevention, and Management. Oncology (Williston Park). 2017 Dec 15;31(12):885-7, 894-9. PMID:29297172.
4. Seité, S., Bensadoun, R. J., & Mazer, J. M. (2017). Prevention and treatment of acute and chronic radiodermatitis. Breast Cancer : Targets and Therapy, Volume 9, 551-557. https://doi.org/10.2147/bctt.s149752
5. Spasić, B., Jovanović, M., Golušin, Z., Ivanov, O., & Tešanović, D. š. (2018b). Radiodermatitis - review of treatment options. Serbian Journal of Dermatology and Venereology, 10(3), 71-81. https://doi.org/10.2478/sjdv-2018-0011
6. Bensadoun RJ, Humbert P, Krutman J, Luger T, Triller R, Rougier A, Seite S, Dreno B. Daily baseline skin care in the prevention, treatment, and supportive care of skin toxicity in oncology patients: recommendations from a multinational expert panel. Cancer Manag Res. 2013 Dec 9;5:401- 8. doi:10.2147/CMAR.S52256. PMID: 24353440; PMCID: PMC3862511.
7. Toxicité cutanée radio-induite - AFSOS. (2019, 5 mars). Association Francophone des Soins Oncologiques de Support. https://www.afsos.org/fiche-referentiel/toxicite-cutanee-radio-induite/

Pierre Fabre Group

Dexeryl, een assortiment vervaardigd in Frankrijk

100% intern en 100% Franse productie

Alle producten van Dexeryl worden intern geproduceerd en verpakt door Pierre Fabre médicament (voor Dexeryl crème) of Pierre Fabre Dermo-Cosmétique (voor Dexeryl Shower) in onze productiefaciliteiten.

De productie en verpakking van producten in Pierre Fabre-fabrieken garandeert de traceerbaarheid.

Pierre Fabre Group
Over Pierre Fabre

Actief in een continuüm van activiteiten die gaan van geneesmiddelen op voorschrift en gezondheidsproducten van consumenten tot dermocosmetica, Pierre Fabre is het op één na grootste wereldwijde dermocosmeticalaboratorium, de op één na grootste private farmaceutische groep in Frankrijk en de Franse leider in vrij verkrijgbare geneesmiddelen. 

De Group is eigenaar van verschillende wereldwijde merken en franchises, waaronder Eau Thermale Avène (de marktleider van dermocosmetica in Europa en in Azië), Klorane, Ducray, René Furterer, A-Derma, Naturactive, Pierre Fabre Health Care, Pierre Fabre Oral Care, Pierre Fabre Dermatologie en Pierre Fabre Oncologie.

 

De Pierre Fabre Group, gevestigd in het zuidwesten van Frankrijk sinds haar oprichting, heeft wereldwijd ongeveer 11.000 mensen in dienst en is eigenaar van dochterondernemingen en kantoren in 43 landen, en verspreidt haar producten in meer dan 130 landen. 

86% van de Pierre Fabre Group is in het bezit van de Pierre Fabre Foundation, een erkende stichting van openbaar belang, en ten tweede van de werknemers van het bedrijf door middel van een internationaal aandelenplan voor werknemers. 

Voor meer informatie: www.pierre-fabre.com

11 000 WERKNEMERS WERELDWIJD
PRODUCTEN IN MEER DAN 130 LANDEN